Pokud používáme svou kuchyň k vaření, musíme v ní uskladnit spoustu potravin. Máme na výběr nepřeberné množství dóz, boxů a nádob různých velikostí, barev a materiálů. U potravin náchylných k napadení škůdci vždy volíme hermeticky uzavřené dózy, protože si můžeme i z obchodu donést potraviny napadené moly. Tak ochráníme i ostatní potraviny, které už máme doma.
Mezi nejběžnější škůdce ve spíži patří potravinový mol. Můžeme se také setkat s jinými škůdci, jako je pilous černý, červotoč spížní nebo lesák skladištní, kteří nás dokážou pořádně potrápit.
Skladováním ve vhodných nádobách můžeme také prodloužit trvanlivost potravin. Nemusí to být jen základní potraviny, jako mouka, vločky, těstoviny nebo luštěniny, ale třeba káva nebo čaj se budou vyjímat v hezké skleněné vzduchotěsné dóze, která nám zároveň zkrášlí kuchyňskou linku.
Plastové nádoby jsou vhodné nejen ke skladování ve spíži, ale také v mrazáku a můžeme je dát do mikrovlnky nebo je mýt v myčce. Pro jistotu se však ubezpečíme, jestli je nádoba opravdu vhodná do mikrovlnky a myčky. Zkontrolujeme značky na spodní straně nádoby. V mikrovlnce necháváme víko jen položené, aby mohla unikat pára, nebo máme víko s ventilačním otvorem, který otevřeme.
Vzduchotěsné vakuové dózy mají tu výhodu, že jídlo připravené před několika hodinami bude stále jako čerstvé. Pro úsporu místa v kuchyni si raději vybereme dózy, které jsou stohovatelné nebo se dají poskládat do sebe.
Ve skleněných nádobách můžeme i zapékat. Mají plastová vzduchotěsná víka, kterými nádobu můžeme zavřít a dát do lednice. Sklo nepřenáší pachy, neublíží mu ostré předměty, je trvanlivé a stoprocentně průhledné. Budeme mít přehled o jeho obsahu.
V neposlední řadě plastové nádobky používáme na přenášení svačiny či obědu do zaměstnání nebo dětem do školy. Tím šetříme přírodu a nemusíme každý den používat sáčky.
Nezařazené